2011.01.08. 16:55
Tárkonyos-gombás betyárleves
Ezt a levest először tavaly, vagyis 2009, karácsonyán készítettem el, és hamar az egyik aduásszá vált a kezemben, vagyis a konyhámban. Igazi laktató, sűrű leves, tele minden jóval!
Amire szükségünk lesz:
30 dkg sovány sertéscomb
1 kis fejvöröshagyma
1 cikk fokhagyma
4-5 fej gomba
füstölt szalonna
paprika
1 tojás
liszt
tejföl
pirospaprika
kevés citromlé
tárkony, kakukkfű, só, bors
A szalonnát vékony szeletekre, majd kis darabokra vágom, és odateszem pirulni. Közben a hagymát is összeaprítom, és ha a szalonna már elék zsiradékot engedett, ráteszem. A gombát megtisztítom és felszeletelem, és ha a hagyma már üveges, ezt is a fazékba dobom. Egy fél paprikát felkockázok és ez is mehet a többiekhez.
A húst apró kockákra vágom, majd a már átpirult szalonnás-gombás alaphoz adom. Várom, hogy kissé levet eresszen és pörkölődjön, ezután pedig felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem tele legyen a fazék. Ízesítem borssal és kakukkfűvel.
Amíg a hús puhul, elkészítem a tejfölös-lisztes habarást: 2 evőkanál tejfölt egy kevés liszttel simára keverek, majd hozzáadok egy kevés pirospaprikát is, hogy szép színe legyen a levesünknek. A habaráshoz egy keveset merek a léből, majd szűrőn keresztül, keverés mellett a leveshez csurgatom. Kevés citromlével és tárkonnyal ízesítem, majd sózom.
A leveshez igazán csipetke dukál, ezt 1 tojásból és kellő mennyiségű lisztből elkészítem azt (olyan legyen, mint a nokedli tésztája, sima, nyúlós, de szaggatható). Két kanál segítségével apró darabokat szaggatok a levesbe, majd az egészet még 20-25 percig főzöm. Ízlés szerint teszek még bele bármelyik fűszerből.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.