A minap jutott eszembe, hogy milyen rég ettem már fonott kalácsot, holott annyira szeretem - magában, teavajjal, lekvárral, kakaóval. Igazi csemege reggelire, uzsonnára. Gondoltam, miért is ne próbálnám meg saját magam elkészíteni, ezért beleástam magam a tökéletes recept felkutatásába. Ez egy nagyon finom verziónak tűnik, ha találok finomabbat, megosztom veletek!

 

Ami szükséges:

50 dkg liszt

2 tojás sárgája

3 dl langyos tej

1 csomag vaníliás cukor

2-3 evőkanál cukor

1 csipet só

6 dkg olvasztott vaj vagy margarin

szárított élesztő

 

+ 1 tojás sárgája és kevés tej a kalácsok megkenéséhez

 

A tojások sárgáját összekeverem 2 dl langyos tejjel, a cukorral és vaníliás cukorral, a sóval és az olvasztott margarinnal. A liszthez hozzáadom az élesztőt, majd a tojásokkal elkevert tejet hozzáöntöm. Összegyúrom, és közben még annyi langyos tejet öntök hozzá, amennyit a tészta felvesz. Fontos, hogy ne gyúrjunk túl kemény tésztát, nem baj, ha kicsit ragad is, a lényeg, hogy ruganyos és könnyű állagú legyen. Ha már kellően elfáradtunk a dagasztásban, kendővel lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük a tésztát és várjuk az élesztő okozta csodát: hogy kétszeresére dagadjon.

Egy óra elteltével újra átgyúrjuk a tésztát, majd aszerint, hogy szeretnénk-e kakaós fonatú kalácsot is, 2 részre vágjuk. Az egyik feléből készül a sima, míg a másikból a kakaós változat.

Az így kapott két felet egyenként 3-3 részre végjuk, azokat pedig tetszés szerinti hosszúságú szálakká sodorjuk. A 3 szálat hármas fonással összefonjuk, a végeket összesodorva rögzítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kakaós változatnál az egyik szálat cukros-kakaós keverékkel vontam be, de azt hiszem, legközelebb inkább a kakaósnak szánt szál tésztájába gyúrom majd bele. Ezzel a 3 szállal is ugyanúgy járok el, mint a sima fonott kalácsnál.

1 tojás sárgáját és kevés tejet elkeverek, és ezzel a mázzal kenem meg a kalácsok tetejét. 160-180 fokon, szép lassan sütöttem kb. 35-40 percig.

 

 

 

 

A mai reggeli természetesen ez volt, édes, meleg kakaó társaságában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fahejaspate.blog.hu/api/trackback/id/tr272608489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása