2011.02.14. 21:37
Lencseleves füstölt sonkával
Ha már pár napra úgyis visszatért a tél, főzzünk egy igazi, kiadós téli levest. Benne van, minden, amire az ilyen hideg, semmilyen napokon szükségünk van: laktató lencse, finom füstölt sonka és egy kis babérlevél a még jobb ízért. Ajánlom mindenkinek szigorúan friss, ropogós fehér kenyérrel!
Hozzávalók
(4 adaghoz):
250 gramm lencse
15-20 dkg füstölt sonka vagy kolbász
2 babérlevél
mustár
só, bors
liszt, olaj
A lencsét még előző nap beáztatom, hogy minél hamarabb megpuhuljon. Másnap egy fazékban a felkockázott füstölt sonkával és a babérlevéllel odateszem főni. Ízlés szerint sózom és borsozom (a sóval az elején inkább csínján bánjunk, ugyanis lehet, hogy a sonka, vagy a kolbász, is elég sós). Közben elkészítem a rántást az olajból és a lisztből. A lencsék úgy 30 perc alatt puhára is főnek, és a sonka is megfő ezalatt.
A rántáshoz egy kevés levet merek, majd azzal simára keverem és az egészet a leveshez öntöm. Ha szeretjük, mustárral ízesíthetjük, nagyon jó ízt ad neki.
Még 10-15 percig főzzük, addig pedig megkérjük az egy szem férfiemberünket, hogy vágjon gusztusos, ropogós kenyérszeleteket. Isteni ebéd hétvégére, ami után bőséges főétel nem is hiányzik - ilyenkor kap létjogosultságot másodikként a palacsinta, túrógombóc vagy a fánk.
Szólj hozzá!
Címkék: lencse lencseleves füstölt sonka
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.