2010.08.07. 23:56
Áfonyás-szedres túrótorta
Ha nyári torta kerül szóba, akkor egyértelműen a túrós gyümölcstorta a favorit. Amikor beindul az eperszezon, türelmetlenül lesem, hogy mikor lehet már elfogadható áron kicsattanóan piros és édes epret venni. Ezzel el is kezdődik a túrótorta nagyüzemben való gyártása.
Első pillantásra amilyen nehéznek tűnik az elkészítése, annyira egyszerű és szinte elronthatatlan. Szinte, hiszen az utolsó lépés, a torta „megkoronázása” teszi fel az i-re a pontot. De menjünk csak szép sorjában.
A hozzávalók a következők:
1 doboz mascarpone
250 ml habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag zselatin fix
ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor
fél citrom leve
Először is vegyünk egy nagy keverőtálat. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarpone-t, végül a kemény habbá vert tejszínt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd ízesítjük a porcukorral, a citrom levével (mely szinte elmaradhatatlan társa a túrós sütiknek) és a vaníliás cukorral. A zselatin fixet, mely majd összefogja a krémet, beleszórjuk. Az egész nem igényel több időt, mint 20 perc.
A kapcsos tortaforma (az enyém
A tortaforma alját kettétört babapiskótákkal rakjuk ki, majd kanalazhatjuk is rá a túrós krémet. Ha nem szeretnénk a krém közé gyümölcsöt tenni, akkor simíthatjuk is a piskótákra mindet. Azonban ha rétegezve jobban tetszik, akkor annyi felé osztjuk a krémet, ahány „emeletet” akarunk. A rétegek közé a megmosott és lecsöpögtetett gyümölcs egyik részét tesszük, arányban azokkal. Jelen esetben az áfonya került a túró ölelésébe, ami mennyei párosítás.
A krém elsimítása után kreativitásunkat elővéve rendezzük el a maradék gyümölcsöket: én a szedret és a ribizlit hagytam a tetejére.
Emlékszem, hányszor esett meg a ’90-es évek nagy slágerének, a piskótás-pudingos gyümölcstortának a készítésekor az, hogy a türelmetlenségből nem megfelelően megdermedt, és így lecsorgó zselé gyönyörűen eláztatta a piskótát, eredményezve ezzel azt, hogy láthattunk hozzá az újabb lap kisütésének.
Én 2 csomagot kavartam el vízzel és cukorral, hogy a zselé mindenhol befedje majd a tortát és szép magas legyen. Az utasításokat követve tűkön ülve várjuk meg, míg a zselé már nem folyik le a kanálról, hanem kezd darabossá válni. Ekkor a torta közepétől kiindulva egyenletesen oszlassuk el a tetején. A művelet azonban gyors kezeket igényel, ugyanis ha túlzottan megdermed a zselé, kezdhetjük újra melegíteni és várni, várni.
Ha készen vagyunk, a tortát mindenképp pihentessük a hűtőben 10-12 óráig, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha vendégeket várunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.