2011.01.12. 20:26
Olivabogyós-sonkás sörkifli
Ma egy kis sós nasira vágytam, olyan rég sütöttem már valami újat a sláger káposztás pogácsán kívül. Szétnéztem hát a hűtő tájékán, és mivel ott lapult egy fél üveg olivabogyó, no meg sonkát is találtam, hamar összeállt a recept: sörkifliket csinálok. Azért a biztonsági tartalékról is gondoskodtam, ha ez a variáció nem ízlene, és gyorsan reszeltem egy kis trappistát.
A hozzávalók:
60-65 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 kis pohár kefír
2 evőkanál tejföl
1 dl olaj (a tésztába)
15 dkg margarin
ízlés szerint sonka és olivabogyó összeaprítva, ehhez kevés olaj
só
1 tojás a kenéshez
és mivel gyorsan szerettem volna végezni: expressz élesztő (hupsz!)
A sonkát és az olivabogyót kevés olajon 5 percig pirítottam, majd miután kicsit hűlt, a készülő tésztába gyúrtam. A tészta összeállítása után az adagot 1/3-2/3 arányban elvágtam, majd ezekből kisebb darabokat vettem. Lisztezett deszkán a kisebb darabokat gombóccá formáltam, majd vékony köralakra nyújtottam őket. 8 egyenlő részre (háromszögekre) vágtam a köröket, és a nyolcadokat kívülről befelé kifli formájúvá tekertem. A sajtos változat közepébe egy kevés margarint is tettem.
Egy vajazott-lisztezett tepsin szépen egymás mellé sorakoztattam őket, megkentem a felvert tojással, a nem sonkás változat kapott egy kis reszelt sajtot is. Adagonként kb. 25 perc alatt pirosra sültek.
Szólj hozzá!
Címkék: sajtos kifli sörkifli sonkás kifli
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.