Hogy miért a muffin az első? Az egész vele kezdődött, de a pontos idejét nem tudom. Talán egy éve. Amikor az ember lánya már félig-meddig birtokolja első konyháját, és úgy érzi, hogy ott el is boldogul, reménytelenül is elveszlik a sütés-főzésben. Legalábbis velem ez történt.

Tavaly nyáron megkaptam életem első muffin formáját. Semmi különleges nem volt benne, nekem mégis az volt. Elérkezett a kísérletezés ideje! A muffinok, amiket addig csak a cukrászdák polcain és a kis pékségekben láttam, most életre keltek a saját ízlésem szerint.

Természetesen, ami a legnagyobb gondot okozta, az a megfelelő alaprecept megtalálása volt. Aki azt hiszi, hogy a muffinsütés a világ legegyszerűbb dolga, szerintem téved. Mert bizony odaragad, vizes marad, nem sül meg teljesen. Ezért érdemes kutakodni, hogy végül ráleljünk arra a receptre, ami minden tekintetben passzol. Hogy a végén olyan szemet gyönyörködtető muffinokat vehessünk ki a sütőből, mint amilyeneket annak idején Hami Aprajafalván!

 

 

 

 

 

 

A számomra tökéletes alaprecept a következő:

2 bögre finomliszt

1 bögre tej

50 g margarin

2 tojás

2 tk. sütőpor

3-4 ek. cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 ek. étolaj

pici só

Ezeket összedolgozva meg is van a neheze. A recept természetesen sós muffinokhoz is használható a cukor és a vaníliás cukor elhagyásával, kicsit több só hozzáadásával.

És ha már nyár és málnaszezon, feltétlenül próbáljuk ki a muffin eme változatát is. Azzal viszont vigyázzunk, hogy hamar fogyasszuk el, mert a málna gyorsan romlik. Bár ez a finomság úgysem tart tovább 1-2 napnál.

A megtisztított és megszárított, picit megcukrozott gyümölcsöket óvatosan a masszába forgatjuk, vigyázva arra, hogy ne törjenek össze nagyon. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet az adagolás. A papírkákat a formákba helyezem, majd 2 kanál segítségével a tésztát beleegyensúlyozom ezekbe. A sütőt célszerű már az összeállítás előtt bekapcsolni, és kb. 200 fokra melegíteni (villanytűzhely). Nem maradt más hátra, mint a formát betenni a jó melegbe, hogy néhány perc múlva a csodás illatoktól ájuldozzunk, amint azok belengik az egész lakást. Sütés közben fontos, hogy néha alacsonyabb hőfokra vegyük a sütőt, hogy a muffinok ne csak kívülről, hirtelen, hanem belülről is kellően megsüljenek. A sütési idő kb. 40-45 perc.

 

Ha kivettük a sütiket, érdemes 5-10 percig állni hagyni őket, ugyanis a papír nehezen jön le, ha túl forró a tészta.

Mindezek után jöhet a nagy pillanat, a kóstolás! Garantált, hogy a málnás-ribizlis változat jó barátunk lesz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fahejaspate.blog.hu/api/trackback/id/tr32187254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergej_bodrov 2010.07.31. 19:04:37

Gratula a blogodhoz és az első bejegyzéshez is. Összefutott a nyál a számban :)
Szerencsés fickó ez a Kornél :D
Hasonlóan színvonalas bejegyzéseket a továbbiakra!
Peti
süti beállítások módosítása