2010.08.15. 17:00
Túrós tészta - házi tésztából, sütve
Ma először láttam neki a házi tészta készítésének, méghozzá a sütőben sütött túrós tészta miatt. Ahogy mindenből, a tésztából is a házi, kézzel dagasztott és nyújtott a legjobb. Csak köztudottan nagyon fárasztó. De ha van időnk és kedvünk, mindenképp megéri elkészíteni, hiszen hálás pillantásokat kapunk majd az asztal túloldaláról.
30-40 dkg liszt (ez a mennyiség 4 személynek elég)
Víz
A többi kellék:
Tejföl
Füstölt szalonna
Először is fogunk egy keverőtálat, melybe beleszitáljuk a lisztet, annak közepébe pedig beleütjük a 2 tojást. Összedolgozzuk és annyi vizet adunk hozzá, amennyivel már könnyedén gyúrható lesz a tészta és nem ragad a kezünkhöz. Ha úgy látjuk, közben tehetünk még hozzá lisztet. Sót ne tegyünk bele, mert attól lágyul a tészta, majd a főzővízben pótoljuk. Kis cipót formázunk, majd egy belisztezett nyújtódeszkára tesszük. Érdemes 2-3 felé vágni a cipót, mert így könnyebben tudunk vele bánni.
Nyújtófával 2-3 mm-nyire nyújtjuk a tésztát, közben szórjunk rá és alá is lisztet, hogy ne ragadjon se a deszkára, se a nyújtófára. Kb. fél órát pihentetjük, hogy száradjon ki a tészta. Ha ezzel megvagyunk, éles késsel tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és ezeket egy másik felületen egymás mellé rakjuk. Fontos, hogy ne rakjuk egymásra, mert akkor összeragadnak. Természetesen nem baj, ha nem egyforma négyzeteket sikerül vágnunk, hisz tudjuk, hogy bár kicsit csúnyácska, de a miénk.
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
A szalonnából csíkokat vágunk, majd azokat felkockázzuk és kisütjük – olaj nem szükséges hozzá, hiszen pár másodpercen belül a szalonna elegendő zsiradékot enged magából. Szerintem ez a túrós tészta legjobb része!
Ígérem, legközelebb a túrót is én készítem!
Szólj hozzá!
Címkék: túró túrós tészta
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.